Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár

Mátyás-templom

Magyarország, Budapest, Látnivalók

Mátyás-templom

Budapest, Magyarország, Látnivalók
  • Cím: 1014 Budapest, Szentháromság tér 2
  • Telefon: (1) 355 5657
  • Nyitvatartás: Minden nap:
    9:00 - 17:00

A Nagyboldogasszonyról elnevezett királyi székesegyházat sok éven keresztül, több szakaszban építették, a 13. századtól a 15. századig. Néhány része Zsigmond korabeli, noha a templom Mátyás királyról kapta a nevét, aki jelentősen kibővítette.

Buda elfoglalása után, 1541-ben a törökök mecsetté alakították, az eredeti részekből sok elveszett, és Nagy mecset lett. A keresztény seregek budai ostromakor a templom sok helyen megrongálódott, később barokk stílusban állították helyre a ferences rendi szerzetesek számára.

1723-ban újabb csapás következett, végül Schulek Frigyes irányításával 1873-tól 1896-ig tartó gyökeres áépítése során nyerte el mai neogótikus formáját. 

A Mátyás templom csúcsíves bejárati kapuja felett 19. századi dombormű látható, amely két angyal között ábrázolja Madonnát gyermekével. Felette csodálatos rózsaablak ereszti a fényt a templom belsejébe.

A templom egyik fő érdekessége a Barokk Mária szobor, amelyet a legenda szerint befalaztak a török elleni harcok során. Amikor 1686-ban felrobbantották a falakat, a Madonna megjelent, ezt a törökök a közelgő vereségük jeleként értelmezték.

A Mátyás templomba alussza örök álmát III. Béla és felesége Chatillon Anna. Szarkofágjukat 1860-ban hozták Székesfehérvárról a Mátyás templomba. A királyi pár hamvait a Szentháromság-kápolnában helyezték el.

A Mária mennybemenetelét ábrázoló Mária-kapu a magyar gótikus kőfaragó művészet kiemelkedő alkotása. A megmaradt töredékekből Schulek Frigyes rekonstruálta.

A déli fal fő díszei a három csúcsíves színes üvegablakok, amelyeket a 19. században készítettek Schulek Frigyes, Székely Bertalan és Lotz Károly tervei alapján.Mátyás-templom
Budapest, Magyarország
Copyright: chiang_benjamin   Forrás: flickr

Budapesti Látnivalók


0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!