Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Budapest

Budapest közlekedés

Budapest, Magyarország, Közlekedés

Közlekedés

Budapest, Magyarország, Közlekedés

Légi közlekedés
Budapestre a Liszt Ferenc repülőtér 2. Termináljába érkeznek a repülőjáratok és innen is indulnak. A belvárosba a legegyszerűbben taxival, vagy a kijárat közeléből induló buszjáratokkal juthatunk el. Az Airport minibuszok a terminál elől indulnak és kedvezményes áron szállítják az utasokat a megadott címre.

Tömegközlekedés
Budapest nagy kiterjedésű város, a látnivalók nagy része azonban a belvárosban található, így azok tömegközlekedéssel vagy gyalog könnyen elérhetőek.

Metró
Budapesten három metróvonal üzemel, amelyek egyetlen ponton, a Deák téren keresztezik egymást. A közvetlenül a föld alatt közlekedő sárga metrót 1894-ben építették, a kék és piros metróvonalakat 1970 után. Jegyeket a metróállomásokon és újságosnál is vásárolhatunk. A turistáknak létezik napi-, 3 napos turista- és heti jegy is. A metróvonalakról a megállókban kihelyezett táblákról informálódhatunk, de a kocsikban is jelölve van.

HÉV
A HÉV (helyiérdekű vasút) nagyon kényelmes közlekedési eszköz, Budapestet az elővárosokkal köti össze. Menetjegy a végállomásokon található pénztárakban, újságosoknál is váltható.

Villamos
Budapesten több mint 30 villamosvonal van, könnyű és gyors velük a közlekedés, és dugóba sem keverednek. Viszonylag sűrűn, már a kora reggeli óráktól késő estig járnak. A menetrendről a megállókban informálódhatunk.

Busz
Budapestnek kb. 200 autóbuszvonala van, amelyek behálózzák a várost. Ezek 4:30 és 23:00 között közlekednek. A fekete számozású járatok minden megállóban megállnak, a piros számozásúak gyorsított vonalon közlekednek. A buszhálózat jól szervezett, így a turisták számára is megkönnyíti a városnézést. Jegyeket a metrómegállókban vagy újságosnál vásárolhatjuk meg.

Troli
A trolibuszok többsége a külvárosi útvonalakon közlekedik, a turisták ritkán veszik őket igénybe. Ugyanaz a jegy érvényes rá, mint a többi tömegközlekedési eszközre.

Taxi
Budapesten soha nem jelentett gondot taxit fogni. Több mint 15 000 taxis dolgozik a városban. Nagy a konkurencia, ezért visszatérő probléma, hogy egyes taxisok becsapják az utasokat. Csak felmatricázott taxiba üljünk, ezek nagyobb társaságokhoz tartoznak, és kötött tarifával dolgoznak.

Autó
Budapesten nem egyszerű a közlekedés, különösen a gyakorlatlan vezetők számára. Sok az egyirányú utca, ezt fokozzák a csúcsidőben kialakuló dugók, és a parkolási nehézségek.

Autóbérlés
Autót a repülőtéren vagy a városban több helyen is található autókölcsönzőkben bérelhetünk. A letéti díj 10 000 Ft-tól akár több százezerig is terjedhet. Legyünk körültekintőek.

Kerékpár
Budapest belvárosában nem egyszerű a kerékpáros közlekedés, vigyázni kell a villamos sínekre, és néhol macskakövek is nehezítik a közlekedést. Az utóbbi időben egyre több kerékpárutat alakítanak ki, így sok látnivaló akár kerékpárral is megközelíthető. A Margitszigeten és szerte a városban működnek kerékpárkölcsönzők. Az utóbbi időben egyre inkább terjed a kerékpárok népszerűsége.

Forrás: Útitárs: Budapest

Útvonaltervezés

0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!