Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Budapest

Budapest történet

Budapest, Magyarország, Történet

Budapest története

Budapest, Magyarország, Történet

Budapest, Magyarország fővárosa 525 km2-en terül el, 1,8 millió lakosa van. Központi fekvésének köszönhetően Közép-Európa szívének tartják.

A mai Budapest területén már a paleolit korszakban voltak települések. I.sz. 1. században a rómaiak alapítottak itt virágzó várost, az Aquincumot. A népvándorlás során pedig a hunok foglalták el a területet, és Attila, a hun király székhelye lett. Ez követően 300 évig gótok, longobárdok és avarok uralkodtak itt.

896-ban Árpád fejedelem vezetésével magyarok foglalták el Pannóniát, és az ő dinasztiája uralkodott egészen a 1. századig. A magyar államot az első koronázott király Szent István alapította meg.

Buda az Anjou-királyok uralkodása idején virágzásnak indult, melynek köszönhetően Buda a 15. századi reneszánsz Európa egyik legszebb városa lett. A további fejlődést a török hadjárat szakította meg, Buda 145 évre török kézre került.

Ezt a Habsburg-uralom váltotta fel, amely továbbra is gondoskodott Buda és Pest fejlődéséről, ami első sorban Mária Teréziának és József nádornak volt köszönhető. A reformok azonban lassan haladtak, ez hozzájárult az 1848-as szabadságharc kitöréséhez, amelyet I. Ferenc József véresen folytott el.

Az 1867-ben létrejött kiegyezés és az Osztrák-Magyar Monarchia megalakulása a városnak újabb gazdasági és kulturális ellendülést hozott. 1873-ban pedig Buda, Óbuda és Pest egyesítésével kialakult a mai Budapest.

Az I. világháborút követően szétesett a monarchia, és Magyarország területeinek 2/3-át elvesztette. Ennek visszaszerzésében reménykedve csatlakozott a II. világháborúban a németekhez, azonban 1945-ben orosz csapatok foglalták el Budapestet. A háború alatt pedig a város nagy része elpusztult.

Az 1956-os véres szabadságharc hozzájárult a változások megindításához. 1990-ben szabad választások eredményeként győzött a demokratikus ellenzék, így Budapest számára ismét elkezdődött a változások és átalakulások kora.

A Közép-Európa Párizsának is nevezett Budapest ezeréves magyar nevezetességeit, a római időkből és a 16. és 17. századi török uralom idejéből származó műemlékeit évről évre több millió turista keresi fel szerte a világból. 

Forrás: Útitárs: Budapest

0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!